Get Adobe Flash player

Tuintip: November

  • Haal afgevallen blad regelmatig van het gazon. Laat afgevallen blad zoveel mogelijk tussen de planten liggen en dek er vorstgevoelige planten mee af. Het beschermt de plantenwortels tegen de vorst en het voorkomt onkruidgroei.
  • De meeste kuipplanten moeten nu naar binnen. Geef ze een lichte, luchtige plaats in een temperatuur zo tussen de 5 en 8 graden Celsius. Maak de potten schoon voor de planten naar binnen gaan en controleer op slakken en ander ongedierte. Geef de planten wat water als de wortelkluit droog aanvoelt. Zo blijft de kluit in een betere conditie.
  • November is een goede maand om de meeste bladverliezende bomen, rozen en hagen aan- te of te verplanten. De groei zal optimaal verder gaan. Probeer een zo groot mogelijk wortelgestel te behouden. Mulchen op de boomspiegel zal de hergroei bevorderen. Takken kunnen wat worden teruggesnoeid. De keuze in goed en sterk plantmateriaal is nu het grootst.
  • Een prima tijd om heesters en struiken te vermeerderen door ze te stekken. Plaats de stekken op een plek, die tegen wind en felle zon is afgeschermd. Deze winterstekken worden tot de helft of tot tweederde in de grond gestoken. Stekken kunnen ook worden opgepot – twee of drie stuks per pot – en in een koude kas of serre overwinteren. Behandel de stekken direct na het snijden met groeistofen gebruik een luchtige, voedselarme stekgrond.
  • Verwijder zo vaak mogelijk afgevallen blad uit de vijver om te voorkomen dat ze naar de bodem zakken en gaan rotten. Afgevallen bladeren kunnen het best met een schepnet worden verwijderd.
  • Schakel de vijverpomp in ondiepe vijvers uit en haal hem eruit, zodat het pompje niet kapot kan vriezen. Maak hem schoon en berg hem vorstvrij op. Denk eraan dat ondiepe vijvers bij strenge vorst kunnen bevriezen en de vissen en planten dood gaan.
  • Laat de dode stengels van waterplanten staan, want die zorgen in bevroren vijverwater voor lucht- en gasuitwisseling. Dit is beter voor de in de vijver overwinterende vissen en andere vijverdieren, die zuurstof nodig hebben.
Portfolio

Wat klanten zeggen!
Sebas, ik ben nog steeds erg blij met mijn tuin!
Familie MarchandObdam